Рецепта

Не знам доколко си личи по самото наличие на този блог и всичко в него, но ако досега не е станало ясно, аз обичам да пиша. Особено разкази; до днешна дата съм публикувал почти двеста от тях. Около десет процента от тях даже стават за четене!
Добре, това ми беше задължителната доза скромност. Повече няма, обещавам.
Като човек, прекарал немалка част от последните няколко години в това да се развива в нещо, което му доставя удоволствие, аз също така съм забелязал определени стъпки, по които обикновено се водя в писането. Съвсем не казвам, че съм постигнал някакво сериозно ниво на креативна дисциплина, но не мога и да отрека, че с течение на времето съм открил различни похвати и стратегии, които ми помагат в напомпването на творческите мускули. В тази връзка реших да споделя с теб – да, с теб, бъдещия творец – всичко, което ми върши полезна работа, с уговорката, че не претендирам да съм изнамерил някаква универсална рецепта.
Да, можеш да измениш следните стъпки както намериш за добре, за да паснат на твоя индивидуален стил. Дори те съветвам да го сториш. Не ми трябва още един такъв като мен за конкуренция. Поне не и в разказите.
А сега край на празните приказки и начало на подобряването им чрез вникване в тяхната същност!

30 стъпки за успешно писане на разказ:

 1. Най-напред, може би най-важната стъпка за подобно начинание, е наличието на познания в жанра, в който желаеш да твориш. Тези познания могат да бъдат извлечени от всичките книги, които са минали през ръцете ти до момента. Не е случайност фактът, че всеки един успешен и положително оценен от публиката и критиците автор говори за онзи момент от живота си, когато за първи път е запрелистил страниците Романа, Разказа, Поемата – с една дума, Произведението, накарало го да се влюби в жанра. Четенето разкрива структурата и похватите, използвани в историята. Колкото повече четеш, толкова по-добре разпознаваш детайлите.
 2. Звучи контраинтуитивно, но не трябва да чакаш идеята ти да кристализира напълно. Просто седни и започни да пишеш. Напиши това, което чувстваш, че е правилно в момента. После ще имаш достатъчно време за изпипване.
 3. Добре е все пак да имаш някаква представа какво искаш да разкажеш, независимо колко е минимална. Идеята ти трябва да има начало, среда и край. Опитай да напишеш пет-десет изречения, с които да въведеш бъдещия читател в света на разказа си.
 4. В случай че все още не усещаш почвата стабилна, можеш да опиташ да напишеш резюме на историята. Пробвай да изпълниш поне половин страница; ако идеята ти може да се обобщи в едно изречение (например „учени създават суперкомпютър, свързвайки хиляди човешки мозъци“), представи си как ще изглежда в разширен вариант, като си зададеш въпроси по историята (как хората биват поддържани живи, за каква цел се използва суперкомпютърът, има ли място за паралели с днешни социални феномени).
 5. Не се страхувай да пишеш, ако в един момент усетиш, че не знаеш как да продължиш. Без да приемаш написаното за финално, можеш да провериш как различните варианти влияят на историята. Важно е не да измислиш как да развиеш разказа си, а да отпушиш притока на идеи, които са задръстили творческия процес.
 6. Напиши една пълна страница, без да се връщаш назад и да поправяш. После я прочети, виж какво ти харесва и какво не ти харесва. Това, което не ти харесва, може да бъде променено. Ключов момент в писането на разказ, а и на всякакъв вид художествено произведение, е тогава, когато осъзнаеш, че нищо не е перманентно, докато не усетиш, че е.
 7. Хубаво ли огледа? Добре. Добре. Добре. Нищо не е добре. Нищичко. Майко мила.
 8. Време е да се попритесниш малко. Само малко, това е полезно. Тревогата за онова, което пишеш, е ясен знак за загриженост. Не пишеш ей така, за някакъв си кеф; пишеш със страст. Страстта те кара да четеш написаното и да не харесваш нито една написана дума. Да. Това е. Заради страстта става така.
 9. Дай си половин час без писане. Изчисти палитрата на ума си, като свършиш някое домашно задължение, послушаш музика или изгледаш епизод на твой любим сериал. Вече със свеж поглед и съзнание, избистрено от разсейващата активност, прегледай отново страницата.
 10. По дяволите. Още не струва. Дори е по-зле от преди, което няма как да е възможно, защото четеш един и същи текст! Ужас, какво ще правиш сега?
 11. Аха! Има лек! Няма да се страхуваш да пишеш, ако в един момент усетиш, че не знаеш как да продължиш. Помниш ли това? То е нагоре, четвъртата стъпка. Написаното не ти харесва, защото е непълно; началото, макар и с основната цел да въведе читателя в произведението и да задържи вниманието му, не е нищо без средата и края. Продължи разказа и виж какво ще се получи.
 12. Не, и така не става. Нищо не става и нищо не струва. Време е за по-сериозни мерки.
 13. Налей си една студена бира. Само една обаче. Това е достатъчно количество алкохол, за да се разбуди мозъкът и да се задвижат зъбчатите колела на креативността. Не ти трябва да се напиваш, така че го карай по-внимателно; противно на идеята, че Ърнест Хемингуей е казал да пишеш пиян и да редактираш трезвен, това не е никак продуктивно. А и Ърнест никога не е казвал такова нещо. Че си е пийвал, пийвал си е, но никога пред пишещата машина.
 14. След бирата е време за редакция. Изчисти повторенията, провери дали използваните думи предават достатъчно ясно описанието (суперкомпютърът не е „много голям“, той трябва да бъде „масивен“, хората, вързани към него, не са „натрупани на едно място“, а са „наредени като сухи дърва, готови да захранят пламъците на камина“, и други такива примери), спри да се тревожиш за правописни или печатни грешки, които така или иначе ще оправиш най-накрая.
 15. Прегледай резултата. Сега е малко по-добре, нали така? Да, по-добре е. Видя ли, че няма неспасяемо положение в писането? Продължавай в същия дух.
 16. Ако случайно усетиш спад в креативността, може би е време за още една бира. Само една, не забравяй това. Трябва ти толкова малко, колкото да поддържаш нивото на творческите пориви. Напълни чашата до половината на изпитото преди малко.
 17. Би трябвало всичко да върви гладко, но сигурно усещаш, че въображението ти е попаднало в задънена улица. Очевидно е, че половината чаша бира не е достатъчна. Изпий още една половина. Я по-добре да е цяла чаша, че и без това вече те отпуска.
 18. Знаеш ли какво върви с бирата? Някой филм. Избери нещо подобаващо по темата, на която пишеш. Тъкмо ще имаш възможност да проучиш как някой друг се е справил с въпросите, които неминуемо изникват в типа история, която пишеш.
 19. Възможно е да забележиш, че след филма разказът ти не изглежда особено оригинален, но е ценно да запомниш едно нещо: няма оригинална история, има само оригинални начини, по които тя бива разказана. Като изключим ефектите, света и чистата естетика, „Аватар“ не е нищо повече от колекция клиширани метафори и измъкнати от други филми идеи. Но на никого от хората, платили общо над два и половина милиарда долара, не му пука за това, че сюжетът е равнозначен на това да вкараш Кевин Костнър в селото на смърфовете през Матрицата. Не помня две последователни реплики от филма, но помня, че цялостното ми усещане от него ме накара да пренебрегна слабостите му.
 20. Много бързо свърши тази бира, уж два литра взех. Няма значение, време е да се върна към писането. Така де, време е за теб да се върнеш към писането. Забравих, че пиша това под формата на съвети.
 21. Прочети още веднъж написаното дотук. Отвратително е. Господи, това е страшно зле. Как е възможно, Атанасе? Как е възможно да си написал цели пет страници и да няма повече от три приемливи абзаца? Искам да кажа, ако прецениш, че… Не, стига съм се преструвал, не пиша никакви стъпки за създаване на добър разказ. Вече не. Сега хроникирам своя провал в измислянето на нова история. Е, хубаво. Като ще описвам какво правя, дай да е с повечко подробности.
 22. Запази черновата някъде. Да, Атанасе, ще продължа да спазвам формата; утре сутринта ще се събудиш, ще прочетеш този провал и може би най-после ще вкараш в строй творческите си амбиции! За черновата сега:  може и да не се върнеш към нея в близките месеци, но си я запази. Може по-нататък да ти хрумне как да я преправиш, както направи преди няколко години със „Стая“.
 23. Всичко е запазено, нали? Добре. Време е да си позволиш малко отчаяние. Вземи си друга бира и я изпий, докато гледаш „Железният гигант“. Докато се удивляваш на майстортвото на Брад Бърд в разгръщането на прекрасната история, вкоренила се в теб от детството ти насам, осъзнай, че никога няма да докоснеш нечия душа по същия начин с което и да е от твоите произведения. Когато стигнеш до „Су-пер-мен“, забрави за това, че си пораснал и се разплачи като малкото момче, което е останало затворено в душата ти.
 24. Иди в банята и се погледни в огледалото. Напомни си, че си просто човек и ти е позволено да грешиш. Пак ще го забравиш в някакъв момент, но точно в този миг имаш нужда от това. Гледай! Виж, че не си съвършен!
 25. Събери боклуците около себе си. В смисъл, ако поразчистиш преди лягане, утре ще ти бъде по-добре. Подреди каквото можеш, като през цялото време си мислиш, че съществуването ти би било много по-лесно, ако можеше и себе си да вкараш в ред с някакво разместване на собствените си мисли.
 26. Седни на ръба на леглото и се загледай в една точка. Отдели по десетина секунди на всяка една депресивна мисъл, която ти идва. След това си пусни музика и прогони неприятните мозъчни импулси. Слушай нещо електронно и потанцувай на изгасена лампа, за да не те зяпат през прозореца.
 27. Легни да спиш. Намести се два милиона пъти, докато ти стане най-малко неудобно. Недей да мислиш за писане. Когато трябваше да го мислиш, не стана; сега хептен нищо няма да ти помогне с каквото и да е.
 28. Сънувай как ти се обаждат по телефона за непозната жена, която си е изгубила краката и не може да ги намери. Приеми всичко напълно сериозно и хвани най-бързия инсектобус до мястото на произшествието. Падни в асфалта и изплувай от обратната страна на грамадна възглавница, после се опитай да съживиш повехнало цвете и открий някой забравен преди две десетилетия спомен за себе си. После сънувай Самурай Джак.
 29. Събуди се и си спомни какво е станало снощи. След като си извъздишаш въздишките, седни и прочети какво се е получило след вечерта на нежеланата интроспекция.
 30. Направи списък и го публикувай. Готов си за седмицата.
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , ,
Публикувано в Списък

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: