Разнищване

Вие сте родител от около две години насам? Обичате да отделяте време на детето си и да взимате активно участие в интеракциите си с него? Доставя Ви удоволствие, когато му пеете детски песнички, както на него му доставя удоволствие да Ви слуша?
СМЪРТЕН ГЛУПЕЦО, ПОГУБВАШ УМА НА РОЖБАТА СИ С ТАКИВА ШИ-
*кратко прекъсване поради технически проблеми*
Добре де, обещавам да не се ядосвам така повече! Ей, значи… Един път да се заканя по-апокалиптично и веднага ще заизваждат усмирителните ризи и намордниците насреща ми.
Наскоро ми направи впечатление нещо, което смятам, че е известно на всички, но не сме стигнали до това да разсъждаваме в по-голяма дълбочина за него. Става дума за съдържанието на детските песнички, с които майките и татковците занимават отрочетата си. Докато някои от тях са полезни и научават подрастващото човешко същество как да поддържа лична хигиена и да си изяжда зеленчуците, една част от тези песни са покъртително тъпи.
А никоя, поне до този момент и според моята лична преценка, не е по-тъпа от „Тръгнал кос“. Никоя!
За да си припомним набързо коя е песента, предлагам пълния ѝ текст, който изрових от Google, така че ако има някакви несъответствия с версията, която вие знаете, ами кофти, не ми дреме особено:

Тръгнал кос
с дълъг нос
през гората гол и бос.
Тупа с крак –
трак-так-так,
като същ юнак.
 
Ходил, ходил, па се спрял,
три коли мухи изял,
тупнал с крак,
тръгнал пак –
бре-бре, че юнак!

Не изглежда чак толкова зле, нали? Пък и я пеем на съвсем малки деца, как биха могли те да разберат, ако песента е глупава?
Но аз не съм дете от много време насам. Не съм глупав вече малко повече от понякога. Сега смятам да подложа тази песен на най-подробно разнищване, като за тази цел ще ползвам пълния си арсенал от сарказъм. Да я подкараме ред по ред и да видим какво ще излезе!

Тръгнал кос

Този кос хубаво е тръгнал, ама защо не е литнал? Ясно ми е, че птиците могат да ходят, но по-късно в песничката разбираме, че е тръгнал през гората. Не би ли било много по-логично да прелита от клон на клон между дърветата, където със сигурност би бил в по-малка опасност от това да попадне на някой от естествените си врагове като лисицата например? Да, още по-нататък ни се съобщава, че косът е юнак (ще стигнем и до тази идиотщина), но нищо в неговата намекната смелост не ни подсказва, че няма защо да се страхува от хищници. Тази птица е най-малко крайно неподготвена за тежката реалност, наречена хранителна верига; всичко друго ни говори за някакво ниво на суицидни интенции. Косът в песента е отличен пример за същество, което не би оцеляло в естествената си среда.

с дълъг нос

И тук разбираме, че не разглеждаме представител на семейство Дроздови, ами някакъв непознат за съвременната наука мутант; една злокобна генетична аберация; птица с хрущялно обонятелно образувание на мястото на роговия клюн, който изпълнява и ролята на уста. Как се храни този изрод? Да не би да смърка насекоми и червеи?
Знам, че е напълно възможно словосъчетанието „дълъг нос“ да е евфемизъм за клюн, но и така да е, този евфемизъм е изключително глупав. Обикновено казваме за хората с дълги носове, че имат клюнове (също супер тъпо): съотнасянето на приликата е в посока от птица към човек, а не обратното. Всичко това ме вбесява повече, отколкото бих си позволил да покажа.

през гората гол и бос

Като всяка една птица, да му се не види! Всяка птица е гола и боса! Какво дори означава този ред?! Нима косът се е сдобил отнякъде с разум и по примера на Адам и Ева се е облякъл, след като е осъзнал голотата си? След това вероятно е започнал да се шматка из гората с фрак и официални обувки. В джоба на фрака има кърпичка. С нея си бърше носа.
Три реда. Минали сме едва три реда от песента и вече сме в изрязана глава от „Алиса в Страната на чудесата“, която е изпаднала от финалната редакция на книгата, защото очевидно е била написана за четиридесет минути под влиянието на силни опиати и в опасна близост до нескопосаните илюстрации в бележките на некадърен естествоизпитател. Нуждая се от малко почивка.
*пиене на уиски направо от бутилката*
Вече съм по-добре. Какво следваше сега?

Тупа с крак

Колкото може един кос да тупа, че и с крак. Има ябълки, по-тежки от тези птици. Нищо, това да ми проблемът с този ред.

трак-так-так

Какво?! Какво е „трак-так-так“, защо тази ономатопеична комбинация се води за тупане и как е възможно един крак да трака?! Счупен ли е? Счупените кости в него ли тракат? Не може да е счупен, та нали косът ХОДИ?! МРАЗЯ ТАЗИ ПЕСЕН! МРАЗЯ Я, МРАЗЯ Я, МРАЗЯ Я, МРАЗЯ Я, МРА-
*кратко прекъсване поради пиене на уиски направо от бутилката*

като същ юнак

Какъв юнак е?
Питам сериозно, кое му е юначното на тупането с крак?
Я да спрем малко и да помислим заедно. Кой пее тази песничка? Родителите! На кого я пеят? На децата си! Какви са децата? Малки, любопитни, възприемчиви, четвърти, пети и така нататък до n-ти пример, като там някъде имаме „шумни“. Да поразсъждаваме сега върху това. Децата обичат да вдигат шум, а възрастните пък обичат да им казват, че не трябва да вдигат чак толкова шум. Някакво ниво на шум е добре, защото когато децата са тихи, значи или планират нещо, или (според майка ми) нещо задължително е станало (не се сърди, мамо, обичам те, ама много се притесняваш за глупости понякога). Как тогава би реагирало едно дете, когато му се даде пример, че да тупаш с крак, сиреч да тропаш – действие, което не е известно с тишината си, – е признак за смелост?
Да се отбележи, че и родителите тупат с крак, ама тогава трябва да изглеждат строги, не смели. Ако целта им е да са юнаци, хич не им се получава.

Ходил, ходил, па се спрял

Пешачка, тоя кос. Какво като си има криле? Какво като е контузен, най-вероятно заради непрекъснато тропане с цел демонстрация на асертивност? Нека си ходи!
Малък скапаняк…

три коли мухи изял

ТРИ КОЛИ, ДРУГ ПЪТ! Първо, колко е фрашкана тая проклета гора с мухи, че да се съберат толкова много на нивото на земята при вървящия кос? Второ, как ще ги изяде, когато има само нос? Трето, дори да приемем, че има толкова много мухи и че косът може да ги изяде, той не може да ги изяде именно защото са толкова много! Колко е голям косът? Ако има нос, сигурно е и половин тон. Нищо чудно с тази негова очевидно чернобилска ДНК! Ами да, ето как тропа! Ако пък не е някаква абсурдна гротеска и гавра със законите на природата, какво ги прави тези мухи, за да си остане с нормални размери? Повръща ли ги? Божичко, повръща ги, нали?! Тази уж невинна песничка имплицитно промотира хранителните разстройства сред децата! Мислете малко за децата си, хора, умолявам ви!

тупнал с крак

Естествено.

тръгнал пак

Естествено!

бре-бре, че юнак

ЕСТЕСТВЕНО!
Тази песен е кошмарът, който сънуват кошмарите на кошмарите ми! В съдържанието ѝ има повече скрити ужаси от камбоджанско гробище! Започнах с идеята за шеговит анализ, но се озовах в леденостудените дълбини на нечие опорочено съзнание и сега черните му лепкави води ме завличат към непрозиращото дъно, където ще се давя и съживявам отново и отново до края на вечността и отвъд!
За моята душа няма милост и пощада, но за вашите не е късно! Бягайте! Бягайте надалеч и никога повече не пейте тази песен! Спрете цикъла на болката и не предавайте покварената песен на потомството си! Спасете децата си! Спасете ги! СПАСЕТЕ ГИ! СПАСЕ-
*неопределено дълго прекъсване до намирането на следваща песен за разнищване*
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , ,
Публикувано в Комично, Разказ, Хаотично

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: