Алтернавт 2

Здравейте отново! Съжалявам за забавянето, просто ми отнема прекалено много време да…
Ха. Не знам как точно да го нарека. Не е съвсем картографиране, но е достатъчно близко до действителността. Така че да, отнема ми прекалено много време да картографирам всички алтернативни светове, които посещавам, за да отговоря на въпросите ви.
Ами да, освен професионалните ми задължения, нарастващи все повече и повече, след като се оказа, че всъщност ме бива в изследователската алтернавтика, на някого от началството явно му е направило впечатление след първото ми обръщение към любопитния на тази тема народ, че социалните ми умения са що-годе прилични. По тези две причини писмата с въпроси за различните от нашия светове бяха делегирани към моето бюро. Ще бъда открит – не съм ги чел всичките. Само събрах десетките хиляди имейли и ги пуснах през сортиращ софтуер, за да разбера кои са най-интересните неща, които ви интересуват.
Това определено помогна. Изникнаха сума ти конкретни запитвания и въпреки че няма начин да покрия всичките, ще започна с онези, които софтуерът определи като най-честите, а някой друг път, когато имам повече време, ще разгледам и останалите. Предварително ще си кажа, че съжалявам и за това забавяне. С екипа ми (вече си имам и екип, да не повярва човек) ще предприемаме поредица от мултивселенски пътувания, които ще ми изядат поне няколко работни месеца. Ако всичко мине по план, а това като че ли започва да се случва сравнително често, вероятно този път не биха ми били нужни около две години, за да опиша преживяното и да предложа оценката си.
А, да. Има и няколко запитвания, които просто ми харесаха и затова съм включил и тях.

Нацистите печелят Втората световна война

Някак го очаквах това, честно. Благодарение на автори като Ноел Кауърд и Филип К. Дик, темата за победата на Тристранния пакт през Втората световна война се среща изненадващо често в литературата, засягаща алтернативи на нашата история. Разбираемо е, че повечето хора предпочитат да си представят какво ли би се случило, ако днес Хитлеристка Германия заемаше позицията на неоспорима световна сила върху атласа. След като всъщност съм имал нелеката задача да проуча особеностите на подобна крайно различна времева линия, считам за нужно да отбележа няколко детайла, които си струват запомнянето. Бъдещите алтернавти несъмнено биха могли да се възползват от това, не че не си представям как следните точки биха могли да се покриват като учебен материал в предварителната подготовка.
На първо място трябва да призная, че технологичното равнище е страшно добре развито, а в немалко случаи е по-добро и от нашето. Смартфоните им куцат и нямат читав еквивалент на Facebook, но проклет да съм, ако не са постигнали зашеметяващ напредък в здравеопазването. Отвратително е, че това се дължи на напълно узаконените експерименти с хора, но плюсовете са налице и не са за пренебрегнане, особено когато биха революционизирали медицината на нашата реалност. Стига висшестоящите да одобрят предложението ми, ще пристигна в няколко отбелязани времеви линии и ще „иззема“ определена информация.
За протокола да се отбележи, че нямам предвид тайна операция. Но и да имах, не бихте могли да знаете, нали така?
Тютюнопушенето е забранено практически навсякъде в повечето нацистки алтернативни истории, така че част от хората в екипа ми са добре запасени с никотинови лепенки. И те не са законни, но се намират доста по-трудно. Алкохолът също е ограничен и се продава само срещу лиценз и в контролирани количества. Звучи много яко, знам. За почитателите на психоактивни вещества ще споделя, че и те са забранени. Природа или не, дойчовците не си падат по такива неща. Повече предпочитат специално разработените си методи за индуциране на промени във възприятията. Ако стигнете до този момент, гарантирам, че няма да ви хареса. Кофти трип си е.
В случай че не говорите немски, не ви трябва да пътувате до такава реалност. Говори се в световен мащаб и сленгът е труден за усвояване без внушителната база данни, която ползвам, за да си опреснявам езиците преди мисии. Всичко друго се усвоява в движение – маниерите, позволените лицеви експресии, тънкостите в облеклото и така нататък. Най-важното е човек да е поне трето поколение германец. Не се кефят много на примеси в родословното дърво.
Мога да разтягам надълго и нашироко по темата, но имам да покривам още запитвания. Затова минавам към компромисния вариант…

Руснаците печелят Втората световна война

След нацистите, в мисловните експерименти Втората световна война се печели главно от руските сили. Това е както второто по честота запитване на тема „коя държава побеждава във Втората световна война“, така и нерядко срещаният резултат от конфликтите в онези времеви линии, където диференционната точка се пада в съответния период. При попадане в такъв свят е важно да се съблюдават правилата за езика и общото настроение на гражданите в огромните мегаполиси, заменили почти всички познати страни в Съветския съюз на световните републики. СССР 2.0 в повечето случаи е умерено технологизиран, като фокусът на развитието пада върху обработването на земи и извличането на полезни изкопаеми. Човечеството е съсредоточено в общата цел на собственото си просъществуване; докато голяма част от известните нам права и свободи са силно ограничени, тези реалности вече са направили наистина сериозни стъпки в космическото дело. Множество специални съоръжения тераформират токсичната марсианска почва под огромни изкуствени щитове, изпълняващи ролята на озонов слой, които предпазват тамошните заселници от слънчевата радиация.
Големите усилия в колонизирането на Слънчевата система са съпътствани от невиждан напредък в развитието на комуникационните технологии, но този напредък повече наподобява оруелиански кошмар, отколкото опит за създаване на глобализирана култура. Благодарение на цяла армия сателити правителствените структури на СССР 2.0 (лично мое кодово обозначение, не се нарича така навсякъде) упражняват небивало ниво на контрол върху гражданите. Може да се спори, че престъпността е сведена почти до нула, а безопасността даже и в най-малките населени места е практически гарантирана, но това е за сметка на личната свобода.
Добре е човек да носи на пиене, преди да се озове в такава алтернативна реалност. Да не излезе, че затвърждавам стереотипи, просто си е така. Тези хора приемат алкохол по-лесно, отколкото УНСС приемат бройки за специалностите си (само се шегувам, унесесейци, не ми се сърдете много).

Японците печелят Втората световна война

Страшно ви е интересен обаче този период бе, хора! Много малък брой от вас са питали за Първата световна война, за други военни конфликти изобщо и за времеви линии, в които не се е стигнало и до най-малкото търкане между държавите. Нищо, за това сте ми писали, на това ще ви отговоря.
Връщаме се обратно към страните от Оста (но не и към Италия; съжалявам, фратели, ама няма нито една реалност, в която вие сте начело на света след победа във войната). Японците са осъществили изключително ефективна кампания, завземайки голяма част от континентална Азия, след което са се насочили към Русия и Източна Европа. С помощта на високорискови, но добре премерени и мащабни атаки, те успяват да присвоят огромни площи към разрастващата се Империя на слънцето. Атомното оръжие е изобретено прекалено късно, за да ги спре.
Културните различия са огромни в сравнение с предишните два варианта. Все още не ги разбирам в дълбочина. За щастие в екипа ми има експерт по азиатските култури; познанията ѝ определено са ми спасявали кожата в няколко случая. В глобалната Империя на слънцето няма място за неизрядност – и най-малката девиация от наложения етикет води до заклеймяване.
Технологиите за развлечение обаче са взели превес. Доста е контраинтуитивно, като се има предвид манията им за дисциплина, но все пак са разработили впечатляваща електроника с цел да се забавляват. Повечето от преносимите им компютри могат да сложат най-мощните на нашия пазар в малкия си джоб. Домовете в най-големите градове отдавна са преобразувани в смартжилища, в които всичко се управлява от централен хъб, монтиран на стената. В резултат на внезапното им нахлуване в океана на популярната култура, японците диктуват тенденциите в киното, телевизията, анимацията, литературата и сума ти други форми на медии и изкуство. Като са тръгнали да доминират, не си играят.
Това беше по въпроса с Втората световна, но е добре да поясня още едно нещо.

Някой неочакван е спечелил Втората световна война

Освен Италия, те никога не печелят (още веднъж, съжалявам; това е факт и не мога да го изкривя). Няма да навлизам в подробности, само ще кажа, че историята може да стане странна отвъд нормалния човешки капацитет за асимилиране на странности. Виждал съм Съединените Британски Щати, Организацията на Обединените Арабски Емирства, Третото Българско Царство и какво ли още не.
Дотук добре.
Виждал съм въстания на естествено червенокоси жени, връщане към бартерна система, само че базирана на Интернет, както и религия – буквална религия, със Свето писание и всичко – основоположена от риалити „звезди“. Това последното може да се случи и на нас.
Дотук… абе пак е добре. Поносимо.
Виждал съм опити за международен геноцид на хора с буквата „а“ в името, изгаряния на книги тип „451° по Фаренхайт“, как все още живият Пабло Ескобар доставя узаконен кокаин на почти цялото население, защото така са най-лесни за контролиране от узурпаторско глобално правителство.
Вече не е толкова забавно, нали?
Виждал съм цели държави, превърнати в масови гробища, малки деца с всички цветове на кожата, работещи в зверски условия, последиците от естествената и неизбежна ескалация на ядрени военни действия…
Мога да спра, нали? Така си и помислих.
Има и позитивно развили се реалности, не го отричам. Но те почти винаги са на цената на нещо. А при изключително нищожната вероятност да не са, просто не е имало война. Да, малко по малко, с течение на дълги десетилетия и усърдна дипломация светът е успял да стигне до състояние, което не може да бъде наречено утопия, но пак е страшно близо до такава. И това само защото сме разбрали колко малко можем да постигнем, когато се изправяме един срещу друг, щом има толкова много за покоряване, ако застанем заедно.
До твърде екзистенциално настроение го докарахме, нека продължим с нещо леко.

Попадане в свят, където си измислен герой в евтин сериал/зле написан роман

Това е един страшно нервиращ тип реалност. В първия случай целият ти живот се оказва режисиран, роднините ти са актьори, които даже не те харесват много, рядко се озоваваш в главната роля и като цяло преживяването ти оставя нещо като гаден вкус в устата, само дето е в мозъка. Във втория случай по-лесно откриваш наративни клишета, които веднага те карат да разпознаеш накъде отива действието и може да бъде донякъде забавно да си играеш с тях. Много специфичен вид алтернативна история, защото ексклузивно засяга алтернавта. Все още не сме я имали възможност да я изучим напълно, тъй като доста рядко попадаме на подобен вид. Досега сме стигнали единствено до извода, че ниската честота почти сигурно се дължи на метахарактера.
Необходими са повече данни за по-доброто усвояване на специфичните ѝ особености. На този етап ни е известно най-вече, че във всеки случай на попадане в такава реалност тя бива незабавно десинхронизирана от нормалното си съществуване спрямо това на алтернавта и са нужни немалко търпение и остър ум, за да се адаптира човек към ситуацията и да я върне към приемливо ниво на хомеостаза. Това го чета директно от собствен доклад и пак не съм сигурен, че съм прав.

Попадане в свят, където даден вид се е развил преди приматите и сега доминира цялата планета

Много редки случаи, дори в сравнение с предишния пример. Знам със сигурност само за два, но според техниците има телеметрични данни от изпратени мултивселенски проби за още десетина. За тези, които са ми известни…
Първият случай беше неизмеримо страшен в началото, понеже с екипа бяхме стигнали до заключението, че целият свят е населен от върколаци. Оказа се, че доминиращият вид на планетата е произлязъл от вълци. Малко размисъл ще разкрие, че няма причина за изненада. Вълците не са просто отлични хищници, те са строго социални същества с изградена групова структура и хитрост, която не бива да се подценява. Обществото на вече развитите същества донякъде наподобяваше нашето, но с много по-активно участие в запазването на фактори като екологичния баланс и геополитическата обстановка. Това също е обичайно за хищниците; при добра организация и налични ресурси рядко биха излезли извън границите на ареала си.
За момента поддържаме минимална връзка с тази времева линия, но двама членове на екипа ми наскоро бяха приети в специална комисия, която да определи каква да е следващата крачка в интеракцията ни с тези създания.
Вторият случай беше още по-страшен, но и една идея по-странен. Вълците поне бяха придобили относително хуманоиден вид през десетките хиляди години еволюция. Не мога да кажа същото за разумните октоподи. Бяха си почти същите на вид, само по-големи и доста по-интелигентни. Това и без друго е плашещо – в нашата реалност са удивително умни, способни са да решават комплексни пъзели и телата им могат да бъдат физически манипулирани по начини, които правят половината от инструментите, които мога за назова, напълно излишни. Представете си сега един двуметров октопод с идеални камуфлажни способности, който може да използва всяка част от себе си като оръжие, ако пожелае.
Извадихме късмет с хората ми, че не се стигна до толкова напечена ситуация. В интерес на истината, докато все още бяхме заловени, октоподите провеждаха експерименти с нас, за да разберат колко умни сме ние. Спаси ни единствено по-развитата ни комуникация, макар и за това да не съм сигурен, защото доколкото успях да забележа, езиковите умения на октоподите бяха жестомимични, но силно нюансирани. Би било трудно, но може би някой ден ще открием начин да се сприятелим и с тях.

Попадане в свят, в който си станал знаменитост

Не е кой знае колко по-различно, освен за теб самия. Аз лично съм се виждал като автор, актьор, участник в риалити предаване (технически погледнато са знаменитости, реално едва ги броя за бозайници) и още няколко различни професии в развлекателния бизнес. Наистина не е особено впечатляващо.

Попадане в свят, който не се различава от собствения с изключение единствено на това, че в него тигрите са много повече на брой и се опитомяват толкова лесно, че бих могъл да си взема един вкъщи.

Вторият най-добър свят, на който съм бил! Или, казано от чисто професионална гледна точка като сериозен изследовател и водещ експерт в практическите сфери на алтернавтиката, ВТОРИЯТ НАЙ-ДОБЪР СВЯТ, НА КОЙТО СЪМ БИЛ!!!
Смятам да прекъсна дотук. Има още много интересни неща, които бих могъл да споделя, но времето, с което разполагам за това обръщение, няма да ми стигне. Тепърва ми предстоят няколко седмици на физическо и умствено натоварване като подготовка към важно пътуване до друг свят и не мога да орпеделя със сигурност кога ще мога да се върна към отговарянето на въпросите ви. Ще се постарая да не е толкова далече във времето, но не мога да сторя друго. Дано това, което успях да споделя с вас днес, ви бъде достатъчно засега.
До нови срещи и напред към непознатите реалности!
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , ,
Публикувано в Комично, Разказ, Хаотично, Sci-Fi

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: