Титан

Привидно вечен, неговият сън е обвит от смразяващата бездна, която наричаме Вселена. Той рядко познава усещане, различно от това на своя блян. Очите му, безцветни и прозрачни, потръпват зад посинелите клепачи; веднъж на година сърцето му изпомпва из огромното му тяло кръв, която би превърнала човешкото тяло в крехък лед за секунди.
Един титан, изгубен сред звездите.
Той спи, студен и свит. Носещ се из космоса, десетки галактики отвъд нашата. Масивните му размери не отстъпват пред тези на планета, но хуманоидната му форма лесно би напомнила на човек. Само на нокътя му би могъл да се засели цял град. В черната, нарядко осеяна с бледи звезди безтегловност, из която скитае безсъзнателното му съществуване, неговата големина не му пречи да помръдне; във всеки друг случай чудовищното му тегло би било прекалено много за самия него.
Той спи, но само защото така е по-лесно за него да води своето пътуване. Мозъкът му не би могъл да издържи на празната Вселена. Трудно ни е да осъзнаем колко необятна е тя, след като изображенията, които можем да уловим с нашата технология, не показват на обикновения човек точно колко огромни са разстоянията между звездите. Затова титанът прекарва повече от десетилетия в сън – той би полудял насред буквалното нищо.
Но когато настъпи моментът да се събуди, той се превръща в най-изумителната гледка. Усетил наближаващата звезда и космическите тела в орбита около нея, титанът отваря очи, а крайниците му се отпускат. Ембрионалната поза, в която спи, се изменя с дни, докато накрая той се разкрива в цял ръст.
Изумително… и също така ужасяващо.
Защото когато този титан се събужда, той започва да унищожава световете пред себе си. Планетите от газ не го интересуват, затова ги подминава, а останалите ненаселени планети често не успяват да го заситят. Прекалено са малки или обвивката им е прекалено твърда за пропукване. Озове ли се обаче пред свят, изпълнен с живот, той е готов да фокусира цялата си омраза към неговите жители. Невъзможно е да се спори с това същество, както е невъзможно за мравките да спорят с човека, който унищожава мравуняка им.
Дори в планетарния му геноцид има нещо безпощадно красиво. Замахвайки с ръка към повърхността, цялата атмосфера натежава. Повърхността на планетата започва да се пропуква още преди самия удар. Океаните заливат тресящите се континенти под спускащата се над тях длан. Случайните астероиди, попаднали на пътя ѝ, биват пометени и се натрошават на прах или се изстрелват към целта на титана, изгаряйки за секунди и сякаш подпалващи небето.
Ударът на титана е пагубен за населението. Шоковите вълни се простират във всяка една посока и разкъсват всичко на повърхността. Водите на планетата се изпаряват под нажежената ѝ атмосфера или се просмукват в гигантските цепнатини в кората, които продължават все по-надолу към ядрото. Титанът впива пръстите си в разпадащото се кълбо от скала и го извива в хватката си, докато не види как масата от разтопен метал си проправя път през цепнатините. В смразяващия вакуум на космоса зрението и осезанието му са единствените сетива, с които той може да наблюдава унищожението в ръцете си.
Тогава тялото му започва да поглъща енергията, която се отделя при смъртта на цялата планета. Населените планети най-често са достатъчно големи за него; животът такъв, какъвто го познаваме, а и такъв, какъвто все още не познаваме, рядко се заражда в условия, различни от тези на Земята. В необятната Вселена това е просто едно съвпадение, колкото и жестоко да е то. Тази доза енергия е получена при гибелта на безброй животи, за да може да просъществува само един. Титанът, заситен от стореното, ще продължи по пътя си, като ще се довери на своя изключително мощен взор и ще избере нова посока, в която да поеме. Очите му са способни да засекат светлината, изкривена от гравитацията на космически обекти с огромна маса; титанът е единственото живо същество във Вселената до този момент, което използва така наречените от нас гравитационни лещи, за да намира пътя си сред звездите. След като зададе новия си курс към евентуалната следваща планета, той отново изпада във вековната си хибернация.
Успокоението ни идва от това, че съществото се намира на толкова голямо разстояние от нас, че видът ни отдавна ще е изчезнал или ще е напуснал Слънчевата система, докато той се добере до нас. Също така нищо не гарантира, че той ще види нашата планета.
Докато той е единственият от своя вид, всичко ще е наред.
Но дали е единствен?
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , , ,
Публикувано в Разказ, Хаотично, Sci-Fi

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: