Формула

Капачката се отдели от маркера с тихо изпукване, след което четливият, леко наклонен курсив на момичето започна да изпълва бялата дъска с черни букви, придружени от тихичкото скърцане на писеца по старателно изтритата повърхност.
– Добре… – тихо промърмори тя, когато се отдръпна в един момент и се зачете. – Нещо не тръгва така, както трябва.
В средата на монтираната на стената ѝ бяла дъска се четеше голям и ограден в елипса надпис „ФЕНТЪЗИ – ФОРМУЛА?“. От него излизаха пет-шест стрелки, които водеха към доста по-ситно изписани думи.
По този начин момичето имаше навика да разписва идеите си за статии. Блогът ѝ беше станал сравнително популярен през изминалите два месеца, откакто започна да включва като полуредовна, а след това и напълно редовна, своята рубрика „През погледа на начинаещия“. В нея тя описваше преживяванията си с някое ново занимание и правеше подробен анализ както на конкретната дейност, област или вещ, така и на впечатленията си и промените в тях.
Темата фентъзи беше избрана чрез гласуване измежду още четири. Сега тя се въртеше на място в стола си с колелца и мислено се проклинаше, задето беше решила да направи онлайн анкетиране с цел да привлече повече посещения и да увеличи интернет трафика към блога си. Проблемът ѝ беше в това, че не знаеш откъде да започне. За щастие разполагаше с резервен план и реши да се възползва от него.
Щом се увери, че минава шест и половина следобед, тя взе телефона си и бързо намери името, което ѝ трябваше. Четири сигнала свободно по-късно сънен женски глас ѝ отговори с излишно провлачено „Да?“. Момичето все пак познаваше отлично най-добрата си приятелка – театралниченето беше просто един от задължителните при тях двете ритуали преди разговор.
– Ужасно съжалявам, ако случайно съм прекъснала следобедната Ви дрямка за красота, Ваша изумителност, но все пак спазих официалния протокол и се свързах с Вас след изтичането на уреченото време! – произнесе тя с най-убедителната нотка на искреност в гласа си.
В отговор от телефона се разнесе звънък смях.
Предавам се – чу се през задъхано дишане. – Кажи какво има?
– Сещаш ли се как си говорихме за фентъзи идеята ми?
А, онази статия за блога?
– Точно така. Имам спешна нужда от експертно мнение – каза тя, след което помисли за секунда и бързо добави: – Твоето експертно мнение.
Нали знаеш, че за да стане човек експерт в дадена област са необходими минимум десет хиляди часа на сериозни усилия?
– Нима казваш, че не си прекарала минимум десет хиляди часа в продължително четене на фентъзи? Нали преди време ми се оплакваше, че са ти свършили измислените езици и си прибягнала дотам да учиш клингонски?
not yap wa’ Hol…
– Дори няма да те питам какво означава това. Ще ми помогнеш ли или не?
Ох, добре! Кажи ми докъде си в момента.
След кратко разясняване и петнадесетина минути по-късно на бялата дъска едва можеше да се намери още място за писане. Момичето щракна капачката обратно на маркера и направи две крачки назад, за да обхване с поглед цялата импровизирана карта.
Е, получи ли се нещо? – чу се от високоговорителя на телефона, оставен върху бюрото до чашата кафе и почти изядената шоколадова бисквита.
– Мисля, че да.
Ще ти свърши ли работа?
– Определено. Горе-долу до момента имам някакви наченки на формулата: в повечето случаи главният герой е напълно обикновен с някакво малко изключение, което да загатва по-нататъшното развитие на способностите му или ѝ; зад нашия обикновен и скучен свят винаги има друг, който е магически, много по-интересен и със собствени правила, които обезателно трябва да бъдат установени и ако не се спазват стриктно, читателите ще се ядосат; неопитният главен герой се среща с поне един представител на този свят, които ще стане негов приятел и с поне още един, който ще стане негов враг, а може и да се окаже, че не са това, за което се представят; всичко заложено в първата една трета от произведението може да се разкрие – и обикновено се разкрива – до края му; препратките към митове и легенди са малко или много задължителни; описанието на света е възможно най-важното нещо в жанра – светът трябва да е населен с различни раси, видове, кланове и така нататък; злодеят трябва да е очевидно зъл, освен ако не е представен като трагична фигура, защото тогава смъртта му ще бъде по-тежка, когато откаже последния си шанс за изкупление… ох…
Какво стана?
– Изморих се, има много нова за мен информация, която трябва да асимилирам, преди да седна да пиша статията.
Да, има и още неща, но като цяло това са сред най-общите точки, които можеш да засегнеш. Хайде, трябва да затварям, че вечерята ми няма да се сготви сама.
– Добре, още веднъж ти благодаря ужасно много. Ще отбележа помощта ти в статията.
Гледай да забравиш – разнесе се същият смях от телефона. – Чао.
– Чао.
Останала сама, момичето се вглеждаше още няколко минути в изписаната дъска и после се захвана за работа. Половин час по-късно се чуваше единствено тракането на клавишите.
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , , ,
Публикувано в Разказ

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: