Танц

На това прилича. На танц. Върховете на пръстите се сливат плавно с тялото на молива, за да започнат внимателното и нежно движение върху листа. Началото е плахо и неуверено, но само докато се появят основите на идеята на художника. Тогава графитеният връх застъргва по грубата и дебела хартия със спонтанен и необмислен размах, постепенно изоставил грацията на планираните контури и вече впуснал се в опияняващата свобода на импулсивното решение.
Поне аз го описвам така.
Истината е, че не съм кой знае колко добър в рисуването, а там съм цял професионалист, ако го съотнеса с танцовите ми способности. Но макар и да приличам на Фред Астер, направен от телесни тикове, най-малкото мога да държа молив, без да го забия в окото си толкова дълго, колкото е необходимо да нарисувам нещо и когато това се случи, сякаш разбирам какво е да мога да танцувам.
И за разлика от танцуването, рисуването е нещо, което обожавам. То е различната тръпка на креативността, която не може да бъде изразена с думите в този блог. Нещото, което правя, когато не искам да говоря, но искам да разказвам.
Напоследък си го позволявам все по-рядко. Не мога да намеря времето… не, мога да го намеря, всъщност би било твърде лесно, но желанието, това е нещо друго. Няма го също онова удоволствие от натрупването на контурите, сенките и детайлите, което да подхранва интереса ми към целия процес до края му. Затова всичко започнато остава недовържено и чака. Чака да го намеря някой ден и да го извадя от папката, в която съм го прибрал, за да му дам шанс да се превърне в това, в което навремето съм пожелал. А това отношение дори към най-простичката творба е откровено казано садистично. Нима тя не е мое дете? Нима не заслужава вниманието и обичта ми, че да я изоставям по този начин?
А аз правя точно това и не мога да се понасям. Затова вече не рисувам.
Но тези дни… Да, тези дни я почувствах. Онази мъничка топлина, която се разпалва като че ли от само себе си и бавно, но сигурно се разпростира по ръцете ми. Искам да създам нещо с тези ръце, нещо, което за разлика от писането няма да успея да редактирам, ако не харесам крайния резултат, но ето в това е хубавото. Финалността на създаденото. Това, което се получи, ще остане такова завинаги и само избледняването на цветовете с времето или унищожаването на хартията ще го промени, а именно в неспособността ми да участвам в тази промяна се крие различната тръпка, за която споменах в началото.
Така че ще рисувам отново, при това съвсем скоро. Сигурен съм, че съм позабравил как се правеше, но това е танцът, който умея най-добре. Това е танцът на молива върху празния лист и нямам търпение да видя резултатът от предстоящата хореография, защото никога не е една и съща.
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , , ,
Публикувано в Откровение

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 3-google+_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
Когато не пиша:
Понякога и до това стигам. :) #MagneticPoetry Бира и дюнер: за моментите, в които не ти пука и просто искаш да се наядеш. :D #IDGAF They are so far away, and their light takes so long to reach us... #Watchmen Какво да направя, жените все така се въртят около мен. :D #LadiesMan Днес кръстих този гълъб Гуендолин, ЗАЩОТО МОГА! :D #DailyRandomness Ох, илюстрациите на Кийт Томпсън... :D #ScottWesterfeld #Leviathan Из архивите на телефона ми. #StreetPerformers #Staropramen Суперкотката отново напада! :D #Caturday Моят летен коктейл. :D #GettingMyDrinkOn Когато ме засърбят ръцете. #Megaminx Soft kitty, warm kitty... :D #Caturday Ъгх, толкова е секси. :D #ArtClub Из архива на телефона ми. #SpaceDance Сватбено. :) #WeddingBells Малко по-арт да го докараме. :D #TBT I whispered underneath my breath... #EdSheeran #Perfect "I'm okay with it. It's the right thing." #SupermanUnchained Първата ми разходка. :D #TBT
Из библиотеката ми:
Имаш смартфон? Виж как изглежда блогът на него!
%d bloggers like this: