Дела

Има ли дума за онова движение, когато едновременно въздишаш, стискаш онази част от носа си, която е между очите и поклащаш глава? Има ли някакво конкретно наименование за това? Питам, понеже го правя често напоследък и се зачудих дали пък не мога да го изразя с по-малко думи.
Ако случайно не съм сменил картинката, която съм поставил пред публикацията, днес ще се ядосвам именно на това голямо и оранжево „FRIENDZONE“. Няма да оспорвам термина или нещо такова, но ще оспорвам намеренията на хората, които го използват. Общо взето смятам да се карам днес и няма кой да ме спре, така че ако някой вече се е почувствал потенциално засегнат, може да спре да чете дотук.
Да, дотук.
Няма повече за теб.
Отидоха ли си? Всичките? Супер! Да продължаваме тогава.
Трудно ми е да намеря (да се чете: не си направих труда да се поровя дори за пет минути в Интернет, за да открия) началото на така наречената Зона на приятелство, както ще продължа да я изписвам, защото не искам да използвам чуждицата. Така предпочитам. Както и да е, най-ранният ми спомен за произхода на термина идва от „Приятели“, където в един от епизодите в първи сезон Джоуи разясни на Рос положението му спрямо Рейчъл. Според проведения между тях разговор, ако един мъж изпитва привличане към една жена, но не ѝ разкрие истинските си намерения към нея достатъчно скоро, а просто демонстрира приятелско отношение, то тя ще го постави в тази зона. Това е еквивалентът на Чистилището във връзките, точно между Рая и Ада: не си в пълното блаженство, ама не си и съвсем в казана.
Следвайки тази на пръв поглед безизходна позиция, най-лесно би било да започна да бълвам змии и гущери към жените, задето се осмеляват да поставят мъжете в омразната зона на приятелството. Най-лесното обаче не винаги е правилно. Да, безспорно има жени, които се възползват от мъжките очаквания към тях и умеят незабелязано да манипулират това чуждо привличане в своя полза. Никога не съм твърдял, че само мъжете въртят кофти номера, главно защото съм на мнение, че хората по света могат да бъдат еднакво големи задници независимо от расата, религиозната принадлежност или в този случай – пола.
Това прозвуча доста песимистично, но ще го оставя за друг път.
Проблемът ми днес е с вярването на мъжете, че ако се държат добре с една жена, то те я „заслужават“. Ако не ѝ споделят чувствата си, значи са „романтични“. Ако между тях има добро приятелство, това е само на една лесна стъпка от любовта.
Време е да плесна някого в лицето с кефала, наречен Истина: няма такова нещо. Фактът, че някой си там пич е решил да се държи като добро момче и да изпълнява всяка прищявка на момичето, което си е харесал, не е разменна монета срещу секс. Никой за нищо на никого не е длъжен и ако друг мъж успее да я спечели, като ѝ предложи нещата, от които тя действително се нуждае и които иска в една връзка, тогава няма причина за безконечни жалвания и пасивно-агресивни статуси във Facebook. В любовта не може да се разчита само на думи – необходими са и дела.
Вижте, хора, не е чак толкова сложно, по дяволите. Ако нещата отиват към перманентна резиденция в Зоната на приятелството, реално има два изхода и те зависят само от едно нещо: кажете на момичето какво изпитвате към нея. В най-лошия случай тя ще демонстрира, че никак не споделя интимните намерения, а в най-добрия ще се окаже, че през цялото време е била лудо влюбена и е чакала да разбере за тези намерения. Да, вторият вариант едва ли изглежда особено изгоден, но защо категоричният отговор и сигурното знание за това как ще се развият нещата не са за предпочитане пред една сякаш вечна игра на „Обича ме, не ме обича“, където маргаритката е заменена от нечие сърце?
Имайте предвид, че атакувам темата от гледната точка на мъж, защото освен ако нямам крайно обезобразени женски полови органи, аз всъщност съм такъв. Същата стратегия може да се приложи от момиче към момче, от момче към момче, от момиче към момиче, от слон към морска звезда и каквото друго ви хрумне. Няма алтернатива на истината в подобна ситуация и причината за това е много проста: приятелство, основано на идеята, че някой ден може би – само „може би“ – ще правиш секс с този човек, не е искрено приятелство.
Не си усложнявайте живота. Казвайте каквото ви е на ума или на сърцето и си понасяйте последствията. Така правят отговорните хора.
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , , ,
Публикувано в Откровение

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: