Напред

Това са измислици. Тези неща не съществуват. Ама че глупости. Защо си губиш времето с нещо, което просто го няма? Има ли смисъл да те интересува това?
Чувал съм всяко едно от тези изречения, много техни варианти и някои други, подобни на тях, по адрес на любимия ми литературен жанр – научната фантастика. Събрах ги тук с целта да отговоря на всичките, независимо дали са твърдения или въпроси:
Не е честно.
Кое не е честно, ще ме попита все някой. Съгласен съм, че без контекст отговорът ми е доста незавършен. Ето защо ще го преработя според отделните формулировки в първия абзац.
Не е честно да се нарича научната фантастика измислица в значението на обида. В такъв случай защо просто не бъде заклеймена цялата художествена литература? До каквато и степен да е базирано дадено произведение на действителността, то пак е измислица. По тази причина не е честно да се отписва и съдържанието ѝ като несъществуващо или глупости – фантастите често имат присъщия за жанра малък навик да предсказват с удивителна точност бъдещите технологични нововъведения. А колкото до това дали си губя времето и какъв е смисълът, ще се наложи да разясня причините за собственото си влечение.
Научната фантастика има за цел да покаже възможното бъдеще на цялото човечество. Често това се постига чрез най-обикновено трансплантиране на съвременните проблеми в среда, където съществуват мерки за тяхното разрешаване или премахване. Това „или“ трябва да подскаже, че двете възможности са различни, следователно предполагат съвсем различно устройство на бъдещото общество. Пример: разрешава се проблемът с пренаселването на планетата посредством колонизация и тераформиране на други планети, докато премахването на проблема може да представлява всичко от държавно одобрена екзекуция на хората над определена възраст до ограничения в раждането, основани на икономически и социокултурни фактори. Ето, че вече разполагаме с най-малко три напълно различни едно от друго общества, в които са налице нови проблеми, породени от изхода от старите. Кой решава кой отива на другите планети или остава на Земята? Хуманно ли е да се контролира броят на населението чрез нещо, което е практически убийство? Има ли някакъв скрит замисъл зад цялата система на ограничения и правила, според които може да бъде създаден нов живот?
Признавам, че всичко това звучи като поредица от мисловни експерименти, защото в голяма степен е точно така. Тези ситуации карат хората да се замислят кое би било възможно най-оптималното нещо, което може да се направи в подобен случай. Просто понякога на фона има телепортация и роботизирани убийци.
Понякога.
Научната фантастика е изминала наистина дълъг път преди пиесата на чешкия писател Карел Чапек „Универсалните роботи на Росум“, където е спомената за първи път в историята думата „робот“ – дума, която несъмнено е променила лицето на жанра за години напред. Сред примерите са част от приказките на Шехерезада (наум ми идват „Абаносовият кон“ и „Медният град“) и романите „Приключенията на Гъливер“ на Джонатан Суифт и „Франкенщайн или новият Прометей“ на Мери Шели, съдържащи респективно автоматични машини, хора с миниатюрен или гигантски ръст и създаването на живот от смъртта. Последното произведение е донякъде основа за нещо, по което скоро смятам най-накрая да започна работа.
Впоследствие Едгар Алан По пише за пътуване до Луната; Хърбърт Уелс ни кара да си представим марсианска инвазия, докато Едгар Райс Бъроус хроникира приключенията на Джон Картър на Марс (наричана „Барсум“ от нейните жители); Жул Верн изминава двадесет хиляди левги под водата. Научната фантастика добива характеристиката на приключенските романи, като поставя обикновени хора в една нова и необикновена среда и им възлага да се справят с всичко, което се изпречва на пътя им. В основата си жанрът се превръща в продължение на човешката способност да решава проблеми.
Затова харесвам научната фантастика. Мечтата за бъдещето и новите хоризонти пред човека, възможните опасности, пред които се изправя той, далечните и не чак дотам далечните технологи, създадени от него в отговор на същите тези опасности и хоризонти – това са нещата, към които се стреми всеки от нас. Утрешният ден може да донесе толкова много. Защо тогава все още ми се налага да отговарям на глупави и ненужни въпроси? Не е честно.
Фантастите са хората, които са наблюдавали реалността около себе си и са се запитали в какво ли би се превърнало всичко това след десет, двадесет или педтесет години, след векове, след хилядолетия. После са седнали и са създали новите светове, изпълнили са ги с чудесата на бъдещето и са им вдъхнали живот. Те са хората, осмелили се да погледнат напред. Натам се опитвам да гледам и аз.
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , , ,
Публикувано в Откровение

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: