Теория

Беше около четири и половина сутринта, когато от телефона се разнесе „Paradise City“ на Guns N’ Roses. Изпод завивките бавно се протегна една ръка, която го завлече при скритата под възглавницата глава.
– Ало? – дочу се провлачен глас.
– Всичко сочи към факта, че Супермен е модерна интерпретация на древните божества и няма как да го оспориш! – изкрещя някой с победоносна нотка в гласа си.
На фона на влизащата през прозореца светлина от близкия билборд ясно се различи надигането на една рошава глава. Човекът, на когото тя принадлежеше, поднесе свободната си ръка към очите ѝ и ги разтърка.
– Първо, искам да знаеш, че никой няма да открие каквато и да е следа от тялото ти, след като приключа с теб – каза той, след като мозъкът му прекара десетина секунди в това да се пренастрои на режим „Терминатор“. – Второ, не може да ми се обаждаш по никое време и да ме хвърляш в разговор, който очевидно е започнал без мен и който не ме интересува…
– Говорихме преди три седмици и бяхме на по пет бири, но няма значение! – чу се нов крясък. – Разгадах го! Доказах, че финалът на филма за Супермен от 1978 с Кристофър Рийв има смисъл!
– Филмът, в който Супермен се връща назад във времето, за да спаси Лоис Лейн, като лети около Земята, обръща посоката на въртене на планетата и така пътува до миналото?
– Точно така! Не, чакай…
– Какъв смисъл има в това?! Когато завъртиш Земята в обратната посока, ти не връщаш времето назад, а причиняваш редица ужасяващи катаклизми!
– Да, само че…
Тук позвънилият беше прекъснат отново:
– И като сме на темата, ако Супермен може да лети толкова бързо около света, как по дяволите не успя да стигне двете ракети?!
– Какво? – беше недоумяващата реакция.
– Знаеш за какво ти говоря! Лекс Лутор казва на Супермен, че няма как да стигне навреме до двете летящи в противоположни посоки ракети. Защо тогава Супермен лети толкова бързо около Земята? Не се ли е сетил, че може да използва тази убийствено висока скорост преди да побеснее от мъка по приятелката си и да провали целия филм, целия идеален филм при това, с най-тъпата възможна сцена?
Последва кратко мълчание.
– Ако си приключил с реторичните въпроси…
– Да, приключих! И с тях, и с разговора! Лека…
– Супермен не е завъртял Земята – беше спокойният отговор.
След една дълга въздишка рошавата глава каза:
– Добре, имаш една минута да ме убедиш в теорията си. Ако не успееш, обещавам, че ще направя всичко възможно да проваля цялата ти следваща седмица.
– А ако успея?
– Ще забравя, че си ме събудил в четири и половина сутринта с информация, от която няма да се нуждая никога и която няма как да промени живота ми към по-добро.
– Пич, няма нужда да…
– Говори!
От телефона се разнесе глас с бързина, наподобяваща края на реклама за лекарства:
– Супермен е прекарал целия си съзнателен живот в овладяване и контролиране на своите сили, сетива, скорост – всичко. За тази цел най-вероятно си е поставил всевъзможни психологически бариери, като със сигурност не осъзнава поне част от тях. Тези бариери са причината да не може да лети достатъчно бързо, че да стигне до втората ракета. Смъртта на Лоис разрушава бариерите му, Супермен излита в най-горните слоеве на атмосферата и започва да лети с най-високата си скорост. Това води до спонтанно активиране на латентните му способности да пътува във времето и между измеренията без чужда помощ; способности, ясно демонстрирани в комиксите преди и след излизането на филма. Така нареченото „въртене“ на Земята не е нищо повече от начина, по който зрителят би трябвало да възприеме случващото се от гледната точка на Супермен.
– Защо тогава Супермен спира да лети в един момент и се обръща, като така завърта и планетата в нормалната ѝ посока?
– Знаех си, че ще кажеш това! Супермен не осъзнава напълно какво точно прави, докато не забелязва връщането на хода на събитията. Без да иска той пътува прекалено назад, след което съвсем целенасочено се връща до точния момент, в който да предотврати смъртта на Лоис. Впоследствие, и то след значително много размисли по въпроса, Супермен решава, че тази негова способност може да доведе до много повече неприятни последици, отколкото добри резултати, и така отново поставя бариерите си. Затова никога повече не я използва. Супермен, накратко казано, притежава способността да промени историята, но не го прави заради последиците от действията си върху нас, обикновените простосмъртни. Супермен практически е модерно божество!
– Добре, братле, трябва да призная, че казаното досега има смисъл.
– Казах ти, нали?! Перфектно е…
– Чакай малко – последва поредното прекъсване, – а как Супермен пътува назад във времето, за да спаси Лоис, след като смъртта ѝ е причината да пътува назад във времето?
– Я пак?
– Ако Супермен спаси Лоис в миналото, няма как Супермен от миналото да разбере за смъртта ѝ, което е и цялата причина за пътуването във времето! Същото като парадокса на дядото: ако се върнеш в миналото и убиеш дядо си, преди да е създал баща ти, ти никога няма да се родиш; ако не се родиш обаче, няма как да убиеш дядо си. Супермен от миналото няма да има причина да пътува във времето!
– Не, виж… какво?
– И ако е така, това означава, че на Земята сега има двама Супермен! Само че никога не виждаме втория, което означава, че единият е убил другия!
– Не, не, не! Не е честно! Бях измислил всичко! – разнесе се поредния крясък.
– Лека нощ и добър опит! – каза рошавата глава и ръката с телефона прекрати разговора. Събуденият човек се скри отново под възглавницата си и незабавно се унесе с плановете си за отмъщение:
– Ще ме буди с измислената си теория, без да я е проверил! Аматьор…
Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , , ,
Публикувано в Комично, Разказ

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: