Очи

09:00 ч., 05.02.2014 г. – сесия № 17, първи запис

Те спят още с раждането си. Спят в продължение на десетилетия, след което идва Събуждането. Вместо светлина обаче отново ги очаква мракът. Така е, защото се раждат без очи.
Наричам ги Търсещите. Измет, останала от времето преди Сътворението, успяла по някакъв начин да оцелее извън Хаоса. Защо „Търсещите“ ли? Защото крадат очите от тези, които убиват, за да търсят още жертви.
Няма много исторически документи, които да описват съществуването им. Летаргията, в която изпадат отново след като свършат необходимото, по всяка вероятност е причината за липса на легенди. Изчезналите хора се третират точно като такива: безследно изчезнали. Щом не се наблюдават събитията, няма как да се изведе връзката. Това ги прави много по-опасни от всички останали измислени чудовища; това и фактът, че те самите са далече от измислени.
Но наблюдатели има и аз съм един от тях. Търся връзките навсякъде. Може да са малко на брой – почти гарантирано е, че са останали около дузина, – но Търсещите са невероятно трудни за откриване. Така и трябва. Все пак са в позицията на ловеца, а и с времето са станали много по-немощни. Не могат да си позволят да намаляват.
През живота си съм виждал Търсещ само веднъж. Беше прекалено тъмно, за да разбера как изглежда. Това не ми попречи да добия все някаква представа. Съвсем добре си спомням студената му хлъзгава кожа, подобна на змийска, смрадта на дъха му, хриптенето му, докато пръските слюнка се стичаха по лицето ми, когато ми се нахвърли. С времето тези подробности поизбледняха, но няма да забравя очите. Сякаш в момента, когато станат част от чудовището, те светват. В тях гледаш, докато те дебне от сенките. От тях не можеш да отделиш поглед, докато се опитваш да го убиеш.
Търсещите са постоянни в своята еднопосочна мисъл. Скрий се, човешкото месо не трябва да те вижда, ти също не го виждаш, но можеш да усетиш къде се намира, чуваш сърцето му, насочи се към него, убий, убий, убий! Сега вземи очите, погледни през тях, намери следващата цел, ето я, скрий месото, проследи пътя назад, стъпка по стъпка, ето я, убий, убий, за да живееш, убий, за да родиш, убий, за да убиваме още.
Случи се преди година и четири месеца. Нападна мен и жена ми по време на излета, за който най-накрая намерихме време. Аз се измъкнах. Тя… нямаше този късмет. Онзи Търсещ взе очите ѝ. Те правят това, за да могат да продължат цикъла на летаргия. Крият тялото завинаги в сенките, за да прикрият следите си. Винаги в сенките, като тях самите. Понякога мисля, че пътуват през тях. Не виждам как биха могли, не мога да си го обясня, но е така. Ако убият следващата си мишена, подсилват връзката помежду си. Откриват се един друг. Множат се. Умират, а поколенията им спят до следващото Събуждане. Не е ясно как са останали толкова малко, но ми се иска да вярвам, че хората като мен, свидетелите на тяхното съществуване, по някакъв начин са достигнали до същите изводи като мен.
Преследваше ме в тъмното сред дърветата. Чифт светещи очи, които само допреди час ме гледаха, изпълнени с любов, сега студени и бледи. Гледката е достатъчна, за да изгубиш разсъдъка си. Успя да ме догони, събори ме, опитваше се да ме притисне към влажната пръст с тежестта си, но бях по-силен. Отблъснах го и започнах да опипвам земята под гнилите листа. Намерих камък. Проклетият Търсещ изхриптя злобно. Нахвърлихме се един на друг. Удрях го с камъка, не спирах, трябваше да го убия, не спирах, гледаше ме, не спирах…
Накрая се изморих. Погледнах там, където трябваше да бъде главата му. Чифт гаснещи очи сред смес от кръв и кал. Все още ме гледаха.
Казват ми, че няма такова нещо като „Търсещите“. Че аз съм убил жена си. Че съм смачкал нейната глава. Гледката била достатъчна, за да изгубиш разсъдъка си. Записват ме, за да си играят на изследователи. Не им вярвайте! Ако някой чуе това, не им вярвайте! Всичко това се случи, всичко това е истина! Не им вярвайте, както те не ми вярват. Мислят ме за опасен. Затова ме водят в онази стая всяка нощ. Стаята с меките стени и вечно включените светлини. Глупаци. Там съм в безопасност. Там няма сенки, дори моята е твърде бледа. Там Търсещите не могат да ме открият. Глупаци. Обречени са. Очите им също.

09:05 ч., 05.02.2014 г. – сесия № 17, край на записа

Advertisements
Относно

Ама какво, и тук ли трябва да пиша?! Че за какво си играх да попълвам страницата "За мен"?!

Tagged with: , , , , ,
Публикувано в Разказ, Трагично, Хаотично, Fantasy

Напиши ми нещо!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Върни ме до:
Чете ми се:

Ако го направиш, ще ти напомням за ново съдържание. Въведи e-mail адреса си в полето долу, натисни бутона и после провери пощата си за потвърждаване. Няма да те спамя повече от веднъж седмично, обещавам.

Искаш ме за приятел?

Виж, поласкан съм, наистина. Засега обаче мога да ти предложа единствено да ме последваш на поне едно от изброените тук места:

1-facebook_logo 2-twitter_logo 4-instagram_logo 5-soundcloud_logo

Кратки хаотизми:
%d bloggers like this: